• Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 150€
  • Παράδοση στο χώρο σας την επόμενη ημέρα για Αθήνα
  • Πληρωμή με την παράδοση της παραγγελίας
  • Παραλάβετέ τα καθαρισμένα δωρεάν

Η διατροφικη αξια του ψαριου

Η διατροφική αξία του ψαριού

Τα ψάρια, 'κλασική αξία' στη Μεσογειακή διατροφή, βρίσκονται στο μέσο της Μεσογειακής πυραμίδας, συστήνεται δηλαδή να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση από 1-3 φορές. Του αλμυρού ή του γλυκού νερού, τα ψάρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών, μαζί με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το 'βαρύ πυροβολικό' του θρεπτικού περιεχομένου των ψαριών είναι τα ω-3 λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των 'καλών' πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα 'κακά' κορεσμένα λιπαρά.

Μικροθρεπτικά συστατικά των ψαριών

Βιταμίνες: Οι βασικότερες βιταμίνες που περιέχονται στα ψάρια είναι η βιταμίνη Α, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, η βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με εξέχουσα τη βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας.


Ανόργανα στοιχεία: Τα ψάρια είναι πλούσια σε φώσφορο αλλά και σε ασβέστιο και μαγνήσιο, τρία μεταλλικά στοιχεία σημαντικά για τη μεταλλοποίηση των οστών. Περιέχουν επιπλέον ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία, ενώ είναι απαραίτητος και για την καλή υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ψάρια και υγεία

Τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με τον χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μελέτες έχουν δείξει πως, άτομα που καταναλώνουν ψάρια σε σημαντικές ποσότητες τείνουν να έχουν χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, αποτέλεσμα που αποδίδεται κυρίως στα ω-3 λιπαρά.

Φαίνεται πως η κατανάλωση ψαριών συμβάλλει στην προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου.

Η γνωστή ρήση 'φάτε μάτια ψάρια' μπορεί να λάβει μία διαφορετική ερμηνεία, αν αναλογιστούμε ότι η κατανάλωση ψαριού έχει συνδεθεί έντονα με την καλή υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης.

Μεγαλώνοντας μπορούμε να βρούμε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια, καθώς η κατανάλωση ψαριού δρα προστατευτικά.

Τα μικρά ψάρια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με το κόκκαλο (π.χ, σαρδέλα), αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου, ειδικά για άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ιδιαίτερα κατά περιόδους όπου εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος απώλειας οστικής πυκνότητας, όπως η εμμηνόπαυση.

Πως θα διαπιστωσετε τη φρεσκοτητα ενος ψαριου

Πως θα διαπιστώσετε τη φρεσκότητα ενός ψαριού

Πώς μπορείτε να είστε κατοχυρωμένοι για την ποιότητα και την αξία των φρέσκων ψαριών εφόσον διάφοροι επιτήδειοι έμποροι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους πωλούν κατεψυγμένα ως φρέσκα ή ένα είδος ψαριού μικρής αξίας το παρουσιάζουν ως κάποιο άλλο ακριβότερο; Διαβάστε συμβουλές για τη διακύμανση των τιμών, τις συνηθέστερες νοθείες φρέσκων και κατεψυγμένων ψαριών αλλά και το πώς θα διαπιστώσετε τη φρεσκότητα ενός ψαριού

* Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πάγο τη στιγμή της πώλησης.

* Τα ιχθυοπωλεία-ιχθυαγορές που επιλέγετε θα πρέπει να είναι καθαρά και να είναι φανερό ότι τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

* Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εν τω μεταξύ πρέπει οπωσδήποτε να τα βάζετε σε ψυγείο, κατά προτίμηση τυλιγμένα, για να μη μεταδώσουν μικρόβια σε άλλα τρόφιμα.

* Φροντίστε να μην έρχονται τα ψάρια σε επαφή με τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται ωμά.

Τα κριτήρια φρεσκότητας του ψαριού είναι εύκολα ορατά από τον καθένα τη στιγμή της αγοράς, εφόσον παρατηρήσετε κυρίως το κεφάλι και αν είναι δυνατόν το υπόλοιπο σώμα.

* Το δέρμα του φρέσκου ψαριού έχει ζωντανό και λαμπερό χρώμα χωρίς αποχρωματισμούς. Η βλέννα του είναι καθαρή (σαν νερό) και διάφανη, τα λέπια του σφιχτοδεμένα και υγρά (εκτός από της ρέγκας, της σαρδέλας και του γαύρου). Οσο πιο μουντό είναι το δέρμα του και όσο λιγότερο διαφανής (γαλακτώδης) η βλέννα του τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το ψάρι.

* Το μάτι πρέπει να είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη μαύρη και λαμπερή. Αν το μάτι είναι βαθουλωμένο στο κέντρο, ο κερατοειδής είναι γαλακτώδης και η κόρη γκρίζα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

* Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, με έντονο χρώμα ροδαλό ή κόκκινο και χωρίς βλέννα. Οσο πιο μπαγιάτικο είναι το ψάρι τόσο τα βράγχια κιτρινίζουν και αποκτούν βλέννα η οποία σιγά σιγά γίνεται γαλακτώδης.

* Οσο το ψάρι είναι φρέσκο δεν παρουσιάζει κανένα χρωματισμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Με τον χρόνο αυτή η ζώνη γίνεται όλο και πιο κόκκινη.

* Το φρέσκο ψάρι αναδύει μυρωδιά θάλασσας. Σε περίπτωση όπου έχει μυρωδιά αμμωνίας δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Τροποι μαγειρεματος των ψαριων

Τρόποι μαγειρέματος των ψαριών

Ψητά: Παλαμίδα, Σαργός, Tσιπούρα, Tόνος, Kολιός, Σκουμπρί, Σαφρίδι, Kοκάλι, Φρίσσα, Σαρδέλα, Xέλι, Kέφαλος, Mπαρμπούνι, Σπάρος, Σκάρος, Mελανούρι, Σαργός, Oύγαινες, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σμέρνα.

Ψήσιμο  στο φούρνο : Όταν ψήνετε το ψάρι στο φούρνο, καλό είναι να το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο (ώστε να ψηθεί με τους χυμούς του), προσθέτοντας λίγο νερό. Η υγρασία του νερού κάνει  το ψάρι πιο νόστιμο.  

Ψήσιμο στη σχάρα : Εύκολος, συνήθης, υγιεινός και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος

Όταν το ψήνουμε στα κάρβουνα να μην υπάρχει φλόγα, αλλά να περιμένουμε να «καθίσει» η φωτιά.
Μην χαράζετε το ψάρι, αλλά αφήστε το να ψηθεί με όλους τους χυμούς του, χωρίς να στεγνώσει.
Μην  προσθέτετε λεμόνι (λασπώνει το ψάρι) ή ρίγανη (πικρίζει) κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Μην προσθέτετε αλάτι, γιατί το ψάρι στεγνώνει και τραβάει τους χυμούς του ψαριού.

Ψάρι στο λαδόχαρτο : Το μαγείρεμα του ψαριού στο λαδόχαρτο, στερείται μόνο θερμίδων και καθόλου γεύσης, καθώς είναι πάρα πολύ νόστιμο. Ζεσταίνετε πρώτα τον φούρνο, εν συνεχεία βάζετε το ψάρι στο λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια καρότο, σέλινο, φέτες φρέσκιας ντομάτας, θυμάρι και ρίγανη και το κλείνετε.
Bραστά: Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Γωβιός, Xειλού, Γύλος, Pοφός, Σφυρίδα, Στήρα, Λύχνος, Δράκαινα, Σκαρμός, Mουγκρί.
Βραστό ψάρι: Τοποθετείστε το ψάρι μέσα στην κατσαρόλα, όταν το νερό έχει αρχίσει να κοχλάζει. Με το βράσιμο, το κολλαγόνο στην κρούστα του ψαριού ζελατινοποιείται, και δεν αφήνει τους χυμούς του ψαριού να φύγουν. Η ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Το αλάτι καλό είναι να προστίθεται στο νερό προτού  βάλουμε το ψάρι, ώστε να εμποδιστεί  η διάχυση των συστατικών του ψαριού στο νερό.
Ψήσιμο στον ατμό : Μαγειρεμένο στον ατμό, το ψάρι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμήστε το ψήσιμο στον ατμό, για τα ψάρια που είναι λεπτά στο μέγεθος και όχι τα παχιά στο μέγεθος, που μαγειρεύονται καλύτερα στο γκριλ.
Τηγανητά : Σαργός, Oύγαινες, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σφυρίδα, Γαλέος, Σαλάχι, Pήνα, Σμέρνα, Mαρίδα, Γλώσσα, Μαρίδα, Αθερίνα , Γόπα..

Καλό θα είναι να αποφεύγεται αυτός ο τρόπος μαγειρέματος σε μια σωστή διατροφή, αλλά εάν προκύψει καλό θα είναι όταν το σερβίρουμε να στρώσουμε στο πιάτο μας ένα απορροφητικό χαρτί ώστε να «τραβήξει» όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι από το μαγείρεμα.